Umami Recepten

Maak de lekkerste gerechten met Umami sojasaus !

Tonijntartaar Umami

(4 personen)

Benodigdheden
Umami-soja-saus
400 gram verse tonijn ( sashimi kwaliteit)
1 kleine rode ui
4 eetlepels sesamzaadjes
Bakje zeewiersalade (ook wel wakame salade genoemd) 200 gr.
Wasabi mayonaise

Bereiding

  • Stap 1: Snijd de tonijn in kleine blokjes.
  • Stap 2: Snijd de rode ui zeer fijn.
  • Stap 3: Rooster de sesamzaadjes op laag vuur ( ze verbranden vrij snel).
  • Stap 4: Marineer de tonijnblokjes met Umami-soja-saus (niet teveel, kan achteraf ook nog worden toegevoegd afhankelijk naar smaak).
  • Stap 5: Meng de rode ui door de tonijnblokjes.
  • Stap 6 : Leg de tonijnblokjes ( evt. in een vorm) op een bord en garneer deze met de geroosterde sesamzaadjes.
  • Stap 7: Om het gerecht af te maken, leg je een beetje zeewiersalade en de wasabi mayonaise (apart van elkaar ) op het bord.

Eet Smakelijk !

Zalm Umami

(4 personen)

Benodigdheden
400 gram verse zalmfilet (bij voorkeur sashimi kwaliteit)

Umami-soja-saus
Knoflookteentjes (bij voorkeur verse en biologische knoflook, deze is minder bitter)
4 eetlepels sesamzaadjes
1 rode ui
Oven voorverwarmen op 180°C

Materialen
Aluminiumfolie

Ovenschaal

Bereiding

  • Stap 1: Rooster de sesamzaadjes op laag vuur in een pannetje ( ze verbranden vrij snel ).
  • Stap 2: Snijd de rode ui zeer fijn.
  • Stap 3: Snijd de zalmfilet in 4 gelijke stukken.
  • Stap 4: Leg elke zalmfilet op een stuk aluminiumpapier van 20 x 30 cm.
  • Stap 5: Verdeel de blokjes rode ui over de zalm.
  • Stap 6 : Pers de verse teentjes knoflook boven de zalm en sprenkel de Umami-soja-saus erover.
  • Stap 7: Garneer met de licht aangebakken sesamzaadjes.
  • Stap 8: Vouw de folie langs de zalm omhoog en (als pakketjes) goed dicht.
  • Stap 9: Leg nu de pakketjes op een bakplaat en verwarm deze 10 minuten op 180°C. (dit kan en mag korter als je de zalm rose wilt hebben)

Eet Smakelijk !

Coquille Umami

(4 personen)

Benodigdheden
8 verse coquilles

Umami-soja-saus
Sesamzaadjes
Bakboter
Olijfolie
Keukenpapier

Bereiding

  • Stap 1: Rooster de sesamzaadjes op laag vuur in een pannetje (ze verbranden vrij snel).
  • Stap 2: Doe de sesamzaadjes in een kommetje als ze klaar zijn (begin dan pas met het bakken van de coquilles).
  • Stap 3: Dep de coquilles voorzichtig droog met keukenpapier.
  • Stap 4: Zet een koekenpan op het vuur met een scheut olijfolie en een klontje boter. Laat dit op medium-hoogvuur verhitten. Zodra het heet is ( de boter mag niet verbranden) leg je de coquilles in de pan.
  • Stap 5. Zet het vuur op hoog. De lekkerste coquilles zijn nog een beetje rauw van binnen, bak ze daarom niet langer dan anderhalf tot twee minuten per kant.
  • Stap 6. Leg de coquilles op de borden en besprenkel de coquilles met de Umami-soja-saus.
  • Stap 7. Garneer met de licht aangebakken sesamzaadjes.

Eet Smakelijk !

Tonijn Tataki Umami

(4 personen)

Benodigdheden
800 gram verse tonijn op kamertemperatuur (200 gram verse tonijn per persoon)

Boter
Sesamzaadjes
Keukenpapier
Umami-soja-saus

Bereiding

  • Stap 1: Rooster de sesamzaadjes op laag vuur ( ze verbranden vrij snel).
  • Stap 2: Bak de tonijn om en om en kort in een hete pan met een beetje boter.
  • Stap 3: Leg de tonijn op een ijskoude snijplank en laat even rusten ( om het dichts bij de tataki wijze te komen zou men de tonijn ook direct in ijs kunnen leggen).
  • Stap 4: Bedek de bodem van een schaaltje met de geroosterde sesamzaadjes.
  • Stap 5: Dep de tonijn aan weerszijden goed droog met een stukje keukenpapier en dep vervolgens de tonijn in de sesamzaadjes. ( meestal aan 1 zijde )
  • Stap 6: Snij mooie plakjes en besprenkel vervolgens naar smaak met de Umami-soja-saus.

Eet Smakelijk !

Oester Umami

(4 personen)

Benodigdheden
4 verse oesters (per persoon)

Umami-soja-saus
1 limoen
Verse koriander

Bereiding

  • Stap 1: Meng ongeveer 75 ml Umami-soja-saus met het sap van de limoen en een paar takjes fijngehakte verse koriander (genoeg voor ca. 24 oesters)
  • Stap 2: Maak per persoon 4 verse oesters open en laat een gedeelte van het vocht uit de schelpen lopen.
  • Stap 3: Besprenkel de oesters met de Umami-soja dressing ( of geef deze er apart bij, zodat men het zelf over de oesters kan sprenkelen).

Eet Smakelijk !

 

Heerlijk om te eten

met sashimi en sushi